پیچ خوردگی مچ پا
ضایعه عمده در پیچ خوردگی مچ پا آسیب لیگامان با رباط های اطراف مفصل مچ پا است؛ این لیگامان ها در دو طرف مفصل قرار داشته و مفصل را محکم و سرجای خود نگه میدارند. لیگامان های مچ پا اجازه میدهند تا استخوان های دو طرف مفصل فقط در جهت های خاصی حرکت کنند و مانع از حرکت و جابجایی استخوان ها در جهات دیگر میشود.
لیگامان ها یا رباط ها بافتهای محکم ولی قابل انعطافی هستند که در موقع حرکت مفصل در جهات خاصی کش میایند و با برگشت وضعیت مفصل به حالت اولیه دوباره به طول اول خود برمیگردند. وقتی که استخوان های دو طرف مفصل در جهاتی که اجازه حرکت ندارند بیش از حد جابجا شوند ممکن است لیگامان ها تحمل نیروهای وارده را نداشته و پاره شوند. مکانیسم اصلی پیچ خوردن یا رگ به رگ شدن مچ پا هم همین است.
مهمترین رباط های مچ پا در قسمت داخلی و خارجی آن قرار دارند. آسیب رباط خارجی مچ پا بر اثر انحراف شدید مچ پا به سمت داخل بوجود میاید. این آسیب بسیار شایع تر از آسیب رباط داخلی مچ پا است که بر اثر منحرف شدن و چرخش پا به سمت خارج ایجاد میشود.
برحسب شدت آسیب لیگامان ها، رگ به رگ شدن مچ پا را به سه درجه تقسیم میکنند.
- کشیده شدن خفیف لیگامان
- پاره شدن نسبی فیبر های لیگامان
- پارگی کامل لیگامان
تشخیص پیچ خوردگی مچ پا
علائم پیچ خوردگی مچ پا شامل درد و تورم در قسمت خارجی مچ پا است. ممکن است کبودی و خونمردگی هم در این ناحیه دیده شود. حرکت دادن مچ پا بخصوص حرکان چرخشی مچ، چه به توسط خود بیمار و چه به توسط پزشک دردناک است.
راه های درمان پیچ خوردگی مچ پا
بهبود این عارضه حدود 4 تا 6 هفته طول میکشد. گذاشتن کیسه یخ روی قسمت خارجی مچ پا واستفاده از مچبند یا بانداژ مچ پا بعنوان درمان های حمایتی بسیار موثر است. اگر بهبود حاصل نشد روش های غیر جراحی شامل تزریق PRP، کورتون و اسید هیالورونیک تحت گاید سونو گرافی که در این مرکز زیر نظر پزشک متخصص انجام میشود به میزان زیادی درد را کاهش میدهد.